Ορθή αντιμετώπιση κιρσών
Ο Βασίλης, 31 ετών, ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αγγλία. Στην Ελλάδα έρχεται μόνο για διακοπές και για να δει την οικογένεια του. Σε μια από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, μέσα στον Σεπτέμβριο, μας εμπιστεύτηκε και αποφάσισε να ξεφορτωθεί τους κιρσούς του.
Η κα Ευαγγελία ανήκει στο 6,4% των ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια όπου το πρόβλημα υπήρχε ταυτόχρονα, και στην μείζονα (μπροστά) και στην ελάσσονα (πίσω στην γάμπα) σαφηνή φλέβα. Όταν μιλάμε για απαλλαγή από τους κιρσούς δεν πρέπει να εννοούμε μόνο αυτό που φαίνεται στο δέρμα αλλά, κυρίως, αυτό που δε φαίνεται και αποτελεί την πηγή του προβλήματος.
Η κα Χρύσα έπασχε για χρόνια από κιρσούς με τα εντονότερα ενοχλήματα να εντοπίζονται σε μια ομάδα κιρσών πάνω από τον αστράγαλο στην έσω πλευρά της κνήμης. “Γιατρέ… αυτοί με ενοχλούν περισσότερο…”.
Η Κα Ανθούλα ήρθε στο ιατρείο μας να αναζητήσει βοήθεια για το σοβαρό πρόβλημα με τους κιρσούς που την ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τα 3 χειρουργεία που έχει κάνει τα τελευταία 12 χρόνια σε άλλα κέντρα δε βρέθηκε κάποια οριστική λύση στο πρόβλημά της. Η αιτία; όπως την ανέδειξε η λεπτομερής υπερηχογραφική χαρτογράφηση: κλάδοι στην άνω και πρόσθια περιοχή του μηρού, οι οποίοι, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή ανεπάρκειας, δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ.
Οι επεμβάσεις των κιρσών με laser δεν είναι πάντα τόσο γρήγορες και απλές. Υπάρχουν, σαφώς, επεμβάσεις με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και πολυπλοκότητα. Για να κάνει κάποιος το σωστό, το οποίο είναι να καθαρίσει όλες τις εστίες μιας φλεβικής ανεπάρκειας, θα πρέπει, πολλές φορές, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο από αυτό που περιγράφεται σε χθεσινό μας περιστατικό.
Η φλέβα στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού, ως επέκταση της ελάσσονος σαφηνούς περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό ανατόμο Carlo Giacomini (1840-1898).