• fb
  • yt
  • in

Όγκος Καρωτιδικού Σωματίου

Τι είναι ο όγκος καρωτιδικού σωματίου;

carotid body tumor lgΟ όγκος του καρωτιδικού σωματίου είναι είναι όγκος στο πλάι του λαιμού (δεξιά ή αριστερά), ο οποίος αναπτύσεται στην περιοχή που η καρωτίδα αρτηρία διχάζεται σε μικρότερους κλάδους. Ο όγκος αυτός είναι γνωστός και ως "χημοδέκτομα" ή "παραγαγγλίωμα". Οι όγκοι αυτοί συνήθως δεν είναι απειλητικοί για την ζωή, αλλά έχουν την τάση να μεγαλώνουν γρήγορα και να πιέζουν γειτονικά νεύρα και αγγεία προκαλώντας βλάβη τους.

Οι όγκοι του καρωτιδικού σωματίου είναι σπάνιοι, συναντώνται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, συχνά σε άτομα που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα, πιθανότατα λόγω της χρόνιας έλλειψης οξυγόνου.

Τι προκαλεί την εμφάνιση των όγκων του καρωτιδικού σωματίου;

Τις περισσότερες φορές η αιτία των όγκων αυτών είναι άγνωστη. Παρ’ όλα αυτά, το να ζει κανείς σε μεγάλο υψόμετρο θεωρείται παράγοντας κινδύνου, πιθανότατα λόγω της χρόνιας έλλειψης οξυγόνου. Επιπλέον, σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών οι λόγοι είναι κληρονομικοί και τέτοιοι όγκοι υπάρχουν σε αρκετά μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των όγκων καρωτιδικού σωματίου;

Αρχικά οι όγκοι αυτοί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Γίνονται αντιληπτοί ως προοδευτικά αυξανόμενοι σε μέγεθος όγκοι του λαιμού που δεν προκαλούν πόνο. Με την πάροδο πολλών ετών, καθώς το μέγεθός τους αυξάνει σημαντικά, μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Βράγχος φωνής
  • Δυσκολίες στην κατάποση
  • Μερική παράλυση ή μούδιασμα της γλώσσας
  • Αδυναμία ή πόνος στους ώμους
  • Αλλαγές στην όραση ή πτώση βλεφάρου
  • Υψηλή πίεση ή ταχυπαλμίες
  • Φύσημα στην πλάγια πλευρά του λαιμού (θόρυβος καθώς το αίμα κυκλοφορεί μέσα από στενωμένη αρτηρία)

Η αύξηση του μεγέθους του όγκου είναι πολύ βραδεία και η παθολογική αυτή κατάσταση δεν αποτελεί ιατρικό επείγον. Παρ’ όλα αυτά, όταν υπάρχει υποψία για τέτοιο όγκο πρέπει να γίνεται εκτίμηση από ειδικό χειρουργό.

Διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία

Ο γιατρός που υποπτεύεται την παρουσία όγκου καρωτιδικού σωματίου, αρχικά θα δώσει οδηγία για την εκτέλεση υπερήχου στην περιοχή της καρωτίδας αρτηρίας. Εν συνεχεία, περισσότερες πληροφορίες για τον όγκο μπορούν να ληφθούν με μαγνητική τομογραφία ή μαγνητική αγγειογραφία. Η μαγνητική αγγειογραφία θα μας δώσει και τις κατάλληλες ανατομικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό της επέμβασης αφαίρεσης του όγκου. Για τον τελικό σχεδιασμό της επέμβασης μπορεί να χρειαστεί κλασσική αγγειογραφία, (επεμβατική μέθοδος με παρακέντηση αρτηρίας στο πάνω μέρος του μηρού).

Θεραπεία

Η θεραπεία του όγκου του καρωτιδικού σωματίου συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεσή του. Επιπλέον, μετά την αφαίρεση του όγκου, μπορεί να χρειαστεί επιδιόρθωση της καρωτίδας αρτηρίας.

Κάποιες φορές μπορεί να προηγηθεί της χειρουργικής αφαίρεσης μία επέμβαση που ονομάζεται εμβολισμός. Ο εμβολισμός γίνεται κατά την διάρκεια της επεμβατικής αγγειογραφίας, κατά την οποία ρίχνουμε σκιαγραφική ουσία μέσα στα αγγεία, προκειμένου να πάρουμε λεπτομερείς εικόνες από αυτά. Στον εμβολισμό, κάποια από τα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον όγκο, αποκλείνονται (εμβολίζονται) με ειδικές ουσίες ή υλικά. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της τροφοδοσίας του όγκου με αίμα. Όταν μειώνεται η τροφοδοσία του όγκου με αίμα, η αφαίρεσή του, συνήθως, γίνεται ευκολότερη.

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου πραγματοποιείται σε μια "ευαίσθητη" περιοχή γεμάτη από πολλά σημαντικά νεύρα. Τα νεύρα αυτά είναι υπεύθυνα για σημαντικές λειτουργίες όπως η κίνηση της γλώσσας, η κίνηση των μυών του προσώπου, της κατάποσης, ακόμα και της αναπνοής. Είναι αναγκαίο η επέμβαση να εκτελείται από έμπειρους χειρουργούς για την αποφυγή βλάβης των παραπάνω νεύρων.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς