• fb
  • fb
  • yt
  • in

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής και Λαγονίων - Ενδαγγειακή αντιμετώπιση

Οι τρόποι αντιμετώπισης του ΑΚΑ είναι η ανοιχτή χειρουργική και η ενδαγγειακή αποκατάσταση.

Ενδαγγειακή θεραπεία

Η ενδαγγειακή θεραπεία είναι σχετικά καινούριος τρόπος για την αντιμετώπιση του ΑΚΑ.

Είναι λιγότερο επεμβατικός τρόπος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση και πραγματοποιείται με αποκλεισμό του ανευρύσματος μέσω τοποθέτησης ενός ενδαγγειακού μοσχεύματος, μέσα από την παθολογική αορτή, το οποίο δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι (αυλό) για τη ροή του αίματος.

EVAR last 8

Στην πάνω φωτογραφία απεικονίζεται ενδοαυλικό μόσχευμα εντός της κοιλιακής αορτής, το οποίο δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι για την ροή του αίματος, αποκλείοντας το ανεύρυσμα από την κυκλοφορία. Όταν το αίμα ρέει μέσα στο ενδοαυλικό μόσχευμα, η παθολογική αορτή (μπαλλόνι) δεν δέχεται πιέσεις και έτσι δεν κινδυνεύει να υποστεί ρήξη (να σπάσει δηλαδή, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία).

Η κάτω φωτογραφία απεικονίζει ένα ενδαγγειακό/ αορτικό μόσχευμα, όπως θα πρέπει να είναι ανοιχτό μέσα στην αορτή.

Η ενδαγγειακή επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία και ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος, αλλά κατεσταλμένος και τυπικά απαιτεί 1 - 3 ώρες για να ολοκληρωθεί. Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μερικές ημέρες και μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες μέσα σε 6 εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η ενδαγγειακή αποκατάσταση είναι ελάχιστα επεμβατική και άρα λιγότερο τραυματική, δεν απαιτεί μετάγγιση του ασθενούς και η αποκατάσταση είναι αμεσότερη, η ενδαγγειακή θεραπεία δεν είναι ενδεδειγμένη για όλους τους ασθενείς με ΑΚΑ.

Επιπλέον, μετά την ενδαγγειακή αποκατάσταση του ΑΚΑ απαιτείται τακτικός περιοδικός έλεγχος (check-ups) που μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφία, αξονική τομογραφία και κλινική εξέταση και πρέπει να πραγματοποιείται στον 1 και στους 6 μήνες μετά την επέμβαση και εν συνεχεία μία φορά ετησίως.

Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ενδαγγειακής θεραπείας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν επιπλέον επεμβάσεις για καταστάσεις όπως:

Ενδοδιαφυγή: Με τον όρο “Ενδοδιαφυγή” περιγράφεται η συνέχιση κάποιας ροής αίματος προς το ανεύρυσμα, παρά την τοποθέτηση του ενδαγγειακού μοσχεύματος. Οι περισσότερες ενδοδιαφυγές δεν προκαλούν προβλήματα, ένας μικρός αριθμός από αυτές απαιτούν περαιτέρω θεραπεία.

Αύξηση του ανευρύσματος ή ρήξη: Η αύξηση του ανευρύσματος δεν έχει πάντα συμπτώματα. Όταν αυτά υπάρχουν, το πιο συχνό είναι ο πόνος στη κοιλιακή χώρα ή στην μέση. Η ρήξη εκτός από πόνο, μπορεί να παρουσιαστεί και με ζάλη, απώλεια αισθήσεων, αίσθημα παλμών (ταχυκαρδία) και ξαφνική αδυναμία.

Απόφραξη σκέλους: Σημαντική μείωση της αιμάτωσης του κάτω άκρου με πόνο στους γοφούς ή στα πόδια κατά την βάδιση και ψυχρά, ωχρά ή κυανά πόδια.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς