• fb
  • yt
  • in

Αιμοδυναμική θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων

Οι κιρσοί αποτελούν ένα κυρίως ανατομικό πρόβλημα που αφορά άλλοτε άλλα φλεβικά τμήματα. Αυτά τα τμήματα είναι κατεστραμμένα, διογκωμένα, άρα μη λειτουργικά. Στην βάση αυτής της λογικής, της άχρηστης- παθολογικής φλέβας, στηρίζονται όλες οι θεραπείες, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταστροφή όλων των παθολογικών φλεβών, ώστε να παραμείνουν, μετά από μία επέμβαση, μόνο υγιείς φλέβες στο πάσχων σκέλος. Η καταστροφή αυτή μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο, με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων, με ειδικά φάρμακα (σκληροθεραπεία με αφρό), με ειδικές κόλλες και τέλος, για τις επιφανειακές αντιαισθητικές φλέβες, με αφαίρεση μέσα από μικρές τρύπες (μικροφλεβεκτομές).

Η επιτυχία των παραπάνω επεμβάσεων στηρίζεται στην ριζικότητα της απομάκρυνσης των παθολογικών φλεβών. Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά με τη βοήθεια της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης, την καλύτερη επίδοση στον τομέα της ριζικότητας της θεραπείας που έχουν οι ενδαγγειακές επεμβάσεις, κυρίως το ενδοαυλικό λέιζερ, σε συνδυασμό με τις μικροφλεβεκτομές των κιρσών. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως  νέα δεδομένα διαφωτίζουν τον μηχανισμό εμφάνισης και εξάπλωσης των κιρσών: Οι κιρσοί είναι κάτι παραπάνω από κάποιες χαλασμένες φλέβες και η αντιμετώπισή τους γίνεται απλούστερα, γρηγορότερα, με ακόμα λιγότερα ενοχλήματα, ακόμα και σε ασθενείς με πολύ εκτεταμένους κιρσούς.

Κιρσοί και αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά: Τι πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν;

Σήμερα όμως, έχει διαπιστωθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πέρα από το ανατομικό πρόβλημα, τις “χαλασμένες”, δηλαδή φλέβες, ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος αφορά η παρουσία παθολογικής ροής του αίματος μέσα στο δίκτυο. Μια παθολογική ροή που δεν είναι, πάντα, το αποτέλεσμα της χαλασμένης φλέβας αλλά, πολλές φορές, η αιτία της! 

Πιο συγκεκριμένα, στους ασθενείς με κιρσούς υπάρχει αδυναμία κάποιας σημαντικής ποσότητας αίματος του φλεβικού συστήματος να περάσει από το κάτω άκρο προς το κορμό. Για κάποιους λόγους δημιουργείται ένα είδος βραχυκυκλώματος, όπου το αίμα δεν ακολουθεί την φυσιολογική οδό εξόδου από το πόδι, αλλά λοξοδρομεί σε μονοπάτια που το παγιδεύουν μέσα σε αυτό. Μια ποσότητα αίματος, λοιπόν, λιμνάζει μέσα σε κάποιες φλέβες, οι οποίες και φουσκώνουν. Το αίμα αυτό επιστρέφει στον δρόμο της εξόδου από το κάτω άκρο, αλλά και πάλι, αντί να βρει την έξοδο προς τον κορμό παγιδεύεται στην παρακαμπτήρια διαδρομή, σε ένα συνεχή φαύλο κύκλο, με προοδευτική επιδείνωση.

Γενικά, τα χαρακτηριστικά της ροής του αίματος είναι γνωστά με τον όρο “αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά”. Στους ασθενείς με κιρσούς υπάρχουν φλεβικά τμήματα με παθολογικά αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά, με απλά λόγια, με παθολογική ροή.  Η παθολογική αυτή φλεβική ροή είναι που καταστρέφει σταδιακά κάποιες άλλες φλέβες δημιουργώντας τους κιρσούς. 

Κιρσοί: Tι ονομάζουμε αιμοδυναμική θεραπεία;

Aιμοδυναμική θεραπεία ασθενών με κιρσούς ονομάζουμε την επέμβασή μας σε συγκεκριμένα και περιορισμένα φλεβικά τμήματα με άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή των ροών μέσα στο φλεβικό δίκτυο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταργείται το παθολογικό βραχυκύκλωμα που δημιουργεί, συντηρεί και μεγεθύνει την φλεβική ανεπάρκεια.

Πρόκειται, δηλαδή, για εξαιρετικά στοχευμένα τμήματα του φλεβικού δικτύου (κάτι σαν κεντρικοί διακόπτες) που όταν καταργηθούν υποχωρούν οι κιρσοί, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση σε πολύ εκτεταμένες περιοχές, και, επιπλέον, με πολύ λιγότερες μικροφλεβεκτομές στο δέρμα, ακόμα και αν οι κιρσοί είναι πολυάριθμοι. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει ακόμα πιο άνετη και γρήγορη θεραπεία με πολύ λιγότερη ταλαιπωρία του δέρματος, άρα και ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι κιρσοί, πραγματοποιείται επέμβαση με το ενδοαυλικό λέιζερ στα κατάλληλα σημεία και έτσι, σε  συνδυασμό με ελάχιστες φλεβεκτομές, μπορούν τελικώς να απομακρυνθούν.

Βασική προϋπόθεση της αιμοδυναμικής θεραπείας: Το πέρασμα από την υπερηχογραφική χαρτογράφηση στην αιμοδυναμική μελέτη

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεθόδου είναι η ανακάλυψη του σωστού σημείου του φλεβικού δικτύου, το οποίο, αν αντιμετωπιστεί, θα υποχωρήσουν οι κιρσοί σε μεγάλη έκταση. Αυτό απαιτεί σημαντική εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό, κατά την φάση του σχεδιασμού της επέμβασης, με την βοήθεια των υπερήχων και ειδικών κλινικών δοκιμασιών που θα αποκαλύψουν με λεπτομέρεια την πορεία, αλλά κυρίως την λειτουργία κάθε τμήματος του δικτύου. Ο συνδυασμός υπερηχογραφικής χαρτογράφησης και κατάλληλων κλινικών δοκιμασιών, που μας αποκαλύπτουν τον τρόπο που λειτουργεί το παθολογικό φλεβικό δίκτυο των κιρσών, ονομάζεται αιμοδυναμική μελέτη. Η σωστή και λεπτομερής αιμοδυναμική μελέτη θα μας εξασφαλίσει ότι η χρήση του ενδοαυλικού λέιζερ θα γίνει στα σωστά σημεία επιτυγχάνοντας, έτσι, σωστή αιμοδυναμική θεραπεία.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς