• fb
  • yt
  • in

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Τι είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια;

Στα κάτω άκρα υπάρχουν τρεις κατηγορίες φλεβών: α) οι επιφανειακές (στο δέρμα), β) οι βαθειές (μέσα στους μύες) και γ) φλέβες γέφυρες, οι οποίες συνδέουν τις δύο πρώτες κατηγορίες (διατιτραίνουσες φλέβες).

1 kirsoi article logoΣε φυσιολογικές συνθήκες, με την βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων, οι επιφανειακές φλέβες μεταφέρουν το αίμα από το δέρμα προς τις βαθειές φλέβες (μέσω των διατιτραινουσών φλεβών) και οι βαθειές φλέβες, με τη σειρά τους, μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά.

Ενδεχόμενη νόσος των βαλβίδων προκαλεί μια παθολογική κατάσταση, η οποία ονομάζεται “χρόνια φλεβική ανεπάρκεια”.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αναφέρεται είτε στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο (επιπολής φλεβική ανεπάρκεια), είτε στο εν τω βάθει δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική ανεπάρκεια), είτε στις διατιτραίνουσες φλέβες ή, τέλος, σε συνδυασμό ανεπάρκειας όλων των παραπάνω συστημάτων.

Η ανεπάρκεια του επιφανειακού φλεβικού δικτύου προκαλεί τους γνωστούς σε όλους μας “κιρσούς”.

2 kirsoi image01

Υπάρχουν έξι κλινικά (εμφανή) στάδια φλεβικής ανεπάρκειας:

Πρώτο στάδιο: Ευρυαγγείες

Δεύτερο στάδιο: Κιρσοί (φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα-φλεβίτιδα)

Τρίτο στάδιο: Οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών

Τέταρτο στάδιο: Μελάγχρωση, σκλήρυνση καθώς και άλλες, μη αναστρέψιμες, αλλοιώσεις του δέρματος

Πέμπτο στάδιο: Ουλές στο δέρμα από έλκη (πληγές)

Έκτο στάδιο: Ανοιχτές πληγές (έλκη)

Σταδια της φλεβικής ανεπάρκειας

Φλεβική Ανεπάρκεια: Διάγνωση

Για να διαγνωστεί η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ο γιατρός, αρχικά, θα σου κάνει ερωτήσεις στα πλαίσια ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού. Στην συνέχεια, θα κάνει λεπτομερή εξέταση του κυκλοφορικού συστήματος των άκρων.

Ακολούθως, θα γίνει εξέταση του φλεβικού συστήματος με συσκευή υπερήχων. Σε αυτή την απεικονιστική εξέταση ο γιατρός θα τοποθετήσει πάνω στο δέρμα μία ειδική συσκευή (ηχοβολέας), η οποία, ταυτοχρόνως, στέλνει και λαμβάνει ηχητικά κύματα, προς και από τις φλέβες που εξετάζονται. Τα ηχητικά αυτά κύματα συλλέγονται, καταγράφονται και τελικώς χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν την φλέβα σε ειδική οθόνη. Στην οθόνη της συσκευής των υπερήχων, όχι μόνο βλέπουμε την φλέβα, που κάθε φορά εξετάζεται, αλλά και την ροή του αίματος μέσα σε αυτή. Από την μελέτη της ροής του αίματος βγαίνουν και οι πληροφορίες για την φυσιολογική ή μη λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, άρα και για την παρουσία ή όχι φλεβικής ανεπάρκειας.

Ειδικά για το επιφανειακό σύστημα των φλεβών, που είναι υπεύθυνο για την συχνότατη πάθηση των κιρσών, η σύγχρονη διαγνωστική εξέταση με υπερήχους επιβάλει ιδιαίτερη προσέγγιση, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα φλεβικά εκείνα στελέχη που πάσχουν. Αυτή η προσέγγιση περιγράφεται ως χαρτογράφηση και αποτελεί το σημαντικότερο στάδιο της αντιμετώπισης των κιρσών των κάτω άκρων. Περισσότερα για την χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος διαβάστε εδώ

Φλεβική Ανεπάρκεια: Κίνδυνοι

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, προκαλεί καταστροφή των πολύ μικρών αγγείων του δέρματος, γνωστά και ως τριχοειδή. Αυτά τα πολύ μικρά αγγεία 'σπάνε' λόγω της αυξημένης πίεσης που αναπτύσσεται μέσα τους, από το αίμα που λιμνάζει σε αυτά, λόγω της δυσλειτουργίας των φλεβικών βαλβίδων.

Όταν αρχίσει η καταστροφή των τριχοειδών αγγείων, το υπερκείμενο δέρμα αποκτά ένα κοκκινωπό - καφέ χρώμα και γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητο σε χτυπήματα ή μικροτραυματισμούς. Στην καλύτερη των περιπτώσεων παρατηρείται τοπική δερματική φλεγμονή και στην χειρότερη εμφανίζονται ανοιχτές πληγές (έλκη).

Τα έλκη από φλεβική ανεπάρκεια πολύ δύσκολα επουλώνονται και συχνά επιμολύνονται από μικρόβια, τα οποία προκαλούν σοβαρές φλεγμονές. Οι φλεγμονές αυτές επεκτείνονται στο γειτονικό δέρμα και μπορούν, έτσι, να επηρεάσουν την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Στην ιδιαίτερη κατάσταση των κιρσών των κάτω άκρων υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι, όπως η αιμορραγία των κιρσών ή η θρόμβωσή τους. Η θρόμβωσή τους (πήξιμο του αίματος μέσα σε αυτούς), αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως η μεταφορά θρόμβου από το πόδι προς τα πνευμόνια. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, ακόμα και για την ίδια την ζωή, και είναι γνωστή ως πνευμονική εμβολή.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς