• fb
  • fb
  • yt
  • in

Θρομβόλυση

Θρομβόλυση: Η αποτελεσματική «απάντηση» στην οξεία, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η θρομβόλυση, αν και αποτελεί μια επέμβαση με ιστορία πολλών ετών, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειωθεί μας δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, εξαλείφοντας τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματα του παρελθόντος. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η σύγχρονη θρομβόλυση δεν έχει καμία σχέση με αυτή του πρόσφατου παρελθόντος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την άνεση του ασθενούς. Η μεγάλη εξέλιξη στην θρομβόλυση, σήμερα, οφείλεται στη δημιουργία ιατρικών συσκευών και στην ανάπτυξη νέων τεχνικών, οι οποίες μπορούν να απομακρύνουν το θρόμβο με πολύ μικρότερη δόση θρομβολυτικών φαρμάκων ή και χωρίς καθόλου θρομβολυτικό φάρμακο, παρά μόνο με απλή αναρρόφηση. Η διαδικασία είναι άριστα ανεκτή από τον ασθενή, καθώς η σύγχρονη θρομβόλυση γίνεται διαδερμικά (χωρίς τομές), υπό τοπική αναισθησία ή ελαφρά μέθη, χωρίς την ανάγκη παρακολούθησης σε μονάδα εντατικής θεραπείας, κάτι που παλαιότερα ήταν αναγκαίο.

Σε ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με οξεία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή είναι απαραίτητη η θρομβόλυση;

Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία της οξείας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ η αντιπηκτική αγωγή και η κάλτσα συμπίεσης. Πολλές φορές απαιτείται άμεση απομάκρυνση του θρόμβου με την χειρουργική διαδικασία της θρομβόλυσης-θρομβεκτομής. Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι η αντιπηκτική αγωγή ΔΕΝ καταστρέφει τον θρόμβο. Απλά, σταματά την εξέλιξή του. Ο θρόμβος μέσα στις φλέβες διαλύεται με αργό ρυθμό, μέσα σε χρονική περίοδο αρκετών μηνών, με μηχανισμούς του ίδιου του οργανισμού. Συχνά, δε, δεν διαλύεται ολόκληρος, αλλά μένει κάποιο τμήμα του, το οποίο μετατρέπεται σε σκληρή ουλή, η οποία, με την σειρά της, αποφράσσει τον αυλό της φλέβας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος.

Ο θρόμβος, λοιπόν, επιδρά καταστρεπτικά στην εσωτερική επένδυση των φλεβών με την οποία έρχεται σε επαφή. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μένει ο θρόμβος μέσα στην φλέβα, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά που προκαλεί σε αυτή και τόσο μεγαλύτερα τα μελλοντικά προβλήματα, μερικά από τα οποία είναι: αδυναμία βάδισης λόγο πόνου, επαναλαμβανόμενες δερματικές φλεγμονές στο πάσχον πόδι και επώδυνες ανοιχτές πληγές. Τα προβλήματα αυτά συνιστούν το λεγόμενο μεταθρομβωτικό σύνδρομο, μια κατάσταση που παρουσιάζεται από κάποιους μήνες έως κάποια χρόνια από το επεισόδιο της θρόμβωσης. Το σοβαρό αυτό σύνδρομο, σήμερα, μπορεί να προληφθεί με μία σύγχρονη επέμβαση θροβόλυσης-θρομβεκτομής.

Είναι όλες οι εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις υποψήφιες για σοβαρό μεταθρομβωτικό σύνδρομο;

Όχι. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι όλες οι φλέβες το ίδιο σημαντικές και το ίδιο ευαίσθητες στην παρουσία του θρόμβου μέσα τους. Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ασθενείς με οξεία θρόμβωση έχει σοβαρό επεισόδιο και γι αυτό υπάρχει ανάγκη για όσον το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση του θρόμβου. Γενικά, οι θρομβώσεις σε εν τω βάθει φλέβες του άνω μέρους του μηρού καθώς και σε φλέβες της πυέλου είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε σοβαρό μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Επομένως, είναι αυτές οι περιπτώσεις που θα χρειαστούν θρομβεκτομή-θρομβόλυση στην οξεία φάση, προκειμένου να μην εμφανιστούν σοβαρότατα προβλήματα φλεβικής κυκλοφορίας στο μέλλον. 

Πού θα πρέπει να απευθυνθεί ένας ασθενής που έχει διαγνωσθεί με οξεία εν τω βάθει φλεβικη θρόμβωση; Πού μπορεί να πραγματοποιηθεί η θρομβόλυση;

Είναι εξαιρετικής σημασίας να γίνει σωστή ανατομική καταγραφή της οξείας θρόμβωσης προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά ο ασθενής και να του δοθεί η ευκαιρία να προστατευτεί από σοβαρά μελλοντικά προβλήματα.

Η σωστή εκτίμηση για το αν πρέπει, ή όχι, να γίνει θρομβόλυση-θρομβεκτομή μπορεί να γίνει μόνο σε κέντρο με εμπειρία στις σύγχρονες τεχνικές θρομβόλυσης και, γενικότερα, στην εν τω βάθει φλεβική χειρουργική. Μόνο σε αυτά τα κέντρα θα δοθεί η ευκαιρία στον ασθενή με οξεία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση να απαλλαγεί από τον θρόμβο που, αν μείνει στην φλέβα, θα του καταστρέψει την ποιότητα ζωής του τα επόμενα λίγα χρόνια.

Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που έχουν όφελος από την θρομβολυτική θεραπεία δεν έχουν, δυστυχώς, την ευκαιρία αυτή η θεραπεία να τους προσφερθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελάχιστα τα κέντρα που έχουν την εμπειρία των επεμβάσεων του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι οι θεραπευτικές επιλογές να εξαντλούνται σε συνταγογράφηση αντιπηκτικών φαρμάκων και καλτσών συμπίεσης, καταδικάζοντας, τουλάχιστον 1 στους τέσσερις ασθενείς με θρόμβωση, σε σοβαρά μελλοντικά φλεβικά προβλήματα. 

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς