Ενδιαφέροντα Περιστατικά
Ασθενής με σοβαρό μεταθρμβωτικό σύνδρομο που λόγω της φύσης του προβλήματος είχε λίγες χειρουργικές επιλογές, αντιμετώπισε το πρόβλημα με την επιτυχημένη έκβαση μιας υβριδικής θεραπείας του μεταθρομβωτικού συνδρόμου.
Ασθενής με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, καπνίσματος και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, υπό αιμοκάθαρση στον τεχνητό νεφρό.
Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα για την αντιμετώπιση αποφρακτικών βλαβών σε μηριαίες και λαγόνιες φλέβες, οι οποίες προκαλούσαν σοβαρότατα ενοχλήματα (πόνο, ανοιχτές πληγές) σε 27χρονο ασθενή.Ένα νέο κεφάλαιο στην Αγγειοχειρουργική, στην Ελλάδα.
Κιρσοί: Η μεγαλύτερη φλέβα, παγκοσμίως, που έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, με το ενδοαυλικό laser
Η παθολογική φλέβα που αποτελούσε την αιτία δημιουργίας των κιρσών ήταν η μείζονα σαφηνής φλέβα, η οποία, κοντά στην συμβολή της με την μηριαία φλέβα, βρέθηκε, υπερηχογραφικά, να φτάνει τα 4 εκατοστά (40 χιλιοστά)! Το μέγεθος αυτό είναι 8 -10 φορές μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Πρόκειται, δηλαδή, για μία τεράστια διόγκωση της παθολογικής φλέβας κοντά σε άλλο, υγιές, φλεβικό τμήμα (μηριαία φλέβα), το οποίο στην επέμβαση των κιρσών θα πρέπει να παραμένει ανοιχτό.
Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας συμμετείχε στο 15o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ - ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΑΣ, το οποίο έλαβε χώρα την 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2016, στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα, με την παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος και πολύπλοκου περιστατικού αορτικής χειρουργικής.
Η επέμβαση ήταν επιτυχής και ο πρώτος Έλληνας αιμοκαθερόμενος ασθενής, με την χρήση της μηριαίας φλέβας, είναι γεγονός.
Ινομυϊκή δυσπλασία σε ιγνυακή αρτηρία: Ασθενής σε άμεση απειλή για απώλεια του δεξιού κάτω άκρου, λόγω σπάνιας πάθησης, η οποία έχει περιγραφεί λιγότερο από 15 φορές στην διεθνή βιβλιογραφία!
Τα κνημιαία αγγεία, κάτω από το γόνατο, προσβάλλονται συχνά σε ασθενείς με διαβήτη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι διαβητικοί ασθενείς έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμών, συγκριτικά με ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, χωρίς όμως ιστορικό διαβήτη. Η διάνοιξη αποφράξεων στην περιοχή της κνήμης, ενδαγγειακά, αποτελεί, πάντα, μία πολύ σοβαρή πρόκληση για τον αγγειοχειρουργό.
Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση των αορτικών ανευρυσμάτων έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις κλασικές ανοιχτές επεμβάσεις, όπου απαιτείται άνοιγμα της κοιλιάς. Εντούτοις, η ενδαγγειακή αντιμετώπιση δεν αποτελεί πανάκεια και σε κάποιες πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου η ενδαγγειακή χειρουργική αποτυγχάνει, η ανοιχτή αορτική χειρουργική μπορεί να δώσει την οριστική λύση.
Επιτυχημένη επέμβαση σε ρήξη μεγάλου ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις της αγγειοχειρουργικής.