• fb
 • fb
 • yt
 • in

Κιρσοί

Τι είναι οι Kιρσοί των Kάτω 'Aκρων;

κιρσοιΜε τον όρο “κιρσοί των κάτω άκρων” (φλεβίτιδα) περιγράφουμε τις φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει μέσα σε αυτές. Οι κιρσοί, με την διόγκωσή τους, παίρνουν συνήθως σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Με άλλα λόγια, οι κιρσοί είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας του επιφανειακού φλεβικού δικτύου.

Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες, οίδημα (πρήξιμο) και πόνο. Οι ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη.

Κιρσοί - Φλεβίτιδα: Θεραπεία

Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, η θεραπεία τους συνίσταται κυρίως για ιατρικούς λόγους καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ανάλογα με την μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή (άσκηση, χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών), τη χειρουργική εξαίρεση της φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο ή το κλείσιμό της με τη χρήση ενδοφλεβίων τεχνικών:

 • Η συμπιεστική μέθοδος (κάλτσες συμπίεσης) αποτελεί βασική θεραπεία για τις νόσους των φλεβών και επιδιώκει τη μείωση του πλάτους της φλέβας με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Η πίεση επιταχύνει τη ροή του αίματος μέσα στη φλέβα μειώνοντας το πρήξιμο στο πόδι. Ωστόσο η φλέβα δεν μπορεί ποτέ ξανά να λάβει την αρχικό της μέγεθος και η συμπιεστική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή συνοδευόμενη από τη χρήση φλεβοτονικών ή αντιοιδηματωδών φαρμάκων.

Παρ’ ότι η μέθοδος της συμπίεσης μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η ανεπάρκεια στη μείζονα ή στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα είναι προχωρημένη, τότε κάποια χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή βαρύτερων επιπλοκών.

 • Η χειρουργική εξαίρεση της νοσούσας φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με απολίνωση (αποσύνδεση) ή με σαφηνεκτομή (stripping). Η σαφηνεκτομή αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών, έχοντας ως πλεονέκτημα τη ριζική αφαίρεση της αιτίας της νόσου - αντί απλώς να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Σήμερα η σαφηνεκτομή έχει διεθνώς περιοριστεί καθώς είναι μια αιματηρή μέθοδος, συνήθως πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική (επισκληρίδιο) αναισθησία, έχει σχετικά μεγάλη περίοδο αποθεραπείας, σημαντικά ποσοστά επιπλοκών (ουλές, τραυματισμός νεύρων, αιματώματα) με κυριότερο πρόβλημα το σημαντικό ποσοστό επανεμφάνισης κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης.
 • Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser (EndoVenous Laser Ablation) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999, ως μια ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών κιρσών, εναλλακτική της ανοιχτής χειρουργικής. Σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση δεν πραγματοποιούνται τομές, αλλά η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από μικρές δερματικές οπές. Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα, μετά από παρακέντηση και υπό τοπική αναισθησία, μια πολύ λεπτή ίνα, η οποία απελευθερώνει ενέργεια laser. Η θερμική ενέργεια του laser προξενεί συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Έτσι, η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου, οι οποίες και παραμένουν ανέπαφες.

Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη με άριστα κλινικά αποτελέσματα και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Σήμερα περισσότερα από τα 2/3 των θεραπειών για κιρσούς στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται με laser. Η συγκριτική ανάλυση του συνόλου των δημοσιευμένων κλινικών μελετών στην παγκόσμια βιβλιογραφία δείχνει πολύ καλύτερα αποτελεσματα για την ενδοφλεβικη θεραπεία κιρσων με laser έναντι κάθε αλλης θεραπειας.

 • Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες πραγματοποιείται με τη χρήση ενος καθετήρα ραδιοκυμάτων, ο οποίος εκπέμπει θερμότητα επιδιώκοντας τη σύγκλιση του εσωτερικού φλεβικού τοιχώματος. Παρά τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης θεραπείας, η χρήση των ραδιοκυμάτων εχει ουσιωδεις αντενδειξεις με αποτέλεσμα η εν λόγω θεραπεία να είναι σαφώς πιο περιορισμένη σε σχέση με το laser.
 • Η σκληροθεραπεία είναι μια ενδοφλεβική τεχνική θεραπείας που περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών στη φλέβα, υπό τη μορφή αφρού, προξενώντας φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, η φλέβα σκληρύνεται και οι κιρσοί επουλώνονται. Η σκληροθεραπεία έχει συχνά ανεπιθύμητα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν: αλλεργική αντίδραση, νέκρωση δέρματος, ακραίες αντιδράσεις σκλήρυνσης, βλάβη νεύρων, συμπτώματα ημικρανιών, ορθοστατική κατάρρευση, θρομβοεμβολισμό.

Κιρσοί: Η τεχνολογία άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο θεραπείας τους...

Τα πρώτης γενιάς laser απαιτούσαν την εφαρμογή υψηλής ενέργειας laser καθώς και μεγάλες ποσότητες τοπικού αναισθητικού με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Επιπλέον, υπήρχαν περιορισμοί στην θεραπεία φλεβών μεγάλου μεγέθους, όπως και φλεβών πολύ κοντά στο δέρμα. Από το 2007 όμως, με την εμφάνιση των σύγχρονων, εξελιγμένων τεχνολογικά, laser τα παραπάνω μειονεκτήματα ξεπεράστηκαν δια παντός.

Πιο συγκεκριμένα:

 • η ενέργεια που εκπέμπεται από τα σύγχρονα ενδοφλεβικά laser απορροφάται 40 φορές περισσότερο στο νερό (που αποτελεί το 90% των ιστών) και έτσι επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός της πάσχουσας φλέβας με την εφαρμογή πολύ χαμηλής ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει εντελώς ανώδυνη θεραπεία.
 • η ομοιογενής και εστιασμένη ακτινική (Radial® 360o) διάχυση της ενέργειας laser, σε κάθε σημείο του φλεβικού τοιχώματος, μας εξασφαλίζει ομοιόμορφο κλείσιμο της ανεπαρκούσας φλέβας χωρίς κίνδυνο διάτρησης ή δερματικών βλαβών όπως αποχρωματισμός, κάψιμο ή μετεπεμβατικών εκχυμώσεων.
 • τέλος, τα σύγχρονα laser έχουν ξεπεράσει τους περιορισμούς των laser της πρώτης γενιάς καθώς και των άλλων τεχνικών (π.χ. ραδιοσυχνοτήτων), διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες ενδοφλεβικής θεραπείας (φλέβες μεγάλης διαμέτρου ή πολύ επιφανειακές).

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία της φλεβίτιδας με το laser

Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό είναι μια αναίμακτη επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η οπτική ίνα που καταστρέφει την παθολογική φλέβα καθοδηγείται υπερηχογραφικά με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Έτσι:

 • Η οπτική ίνα του laser εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα διαδερμικά (μέσα από μια βελόνα), υπό τοπική αναισθησία και υπερηχογραφική καθοδήγηση.
 • Ακολουθεί έγχυση τοπικού αναισθητικού γύρω από την οπτική ίνα.
 • Η οπτική ίνα αποσύρεται προοδευτικά, διαχέoντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας έτσι, ολοκληρωτικά, την φλέβα.
 • Μετά το κλείσιμό της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
 • Η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί περίπου 20-45 λεπτά, δεν υπάρχουν τομές, ράμματα ή ουλές και δεν προκαλείται πόνος στον ασθενή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία.
 • Τα αποτελέσματα της θεραπείας, καθώς και η μετεπεμβατική αποκατάσταση είναι άμεσα.
 • Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και άμεσα (μέσα σε 1-2 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες, με μοναδική εξαίρεση την εξαντλητική σωματική άσκηση.

kirsoikatwakrwn image01

Βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με την χρήση του ενδοφλεβικού laser

 • Το ενδοαυλικό φλεβικό laser αποτελεί μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας.
 • Πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με εξαιρετική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια.
 • Πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς "μέθη", μόνο με τοπική αναισθησία.
 • Δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές, δεν προκαλούνται ουλές και δεν προξενείται δυσφορία στον ασθενή.
 • Λόγω της απουσίας χειρουργικών τομών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μολύνσεων και μετεγχειρητικών ενοχλημάτων.
 • Συντομεύει εντυπωσιακά τον χρόνο αποθεραπείας.
 • Έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα
 • Επιτρέπει την αντιμετώπιση κάθε πιθανής ανατομικής παραλλαγής της νόσου με ταυτόχρονη θεραπεία πολλών διαφορετικών πηγών φλεβικής ανεπάρκειας. Έτσι, μπορούν να θεραπευθούν ταυτόχρονα και τα δύο πόδια, με οποιαδήποτε ανατομική κατανομή της νόσου και αν υπάρχει.
 • Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου επιτρέπει, επιπλέον, την θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή, με αρτηριακά προβλήματα, παχύσαρκοι, με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα).

Το μέγιστο όφελος του ενδοαυλικού laser επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των αρχών της αιμοδυναμικής θεραπείας.

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video