• fb
 • yt
 • in

Κιρσοί στην εγκυμοσύνη

Οι κιρσοί των κάτω άκρων στην εγκυμοσύνη

Η εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα, ή η επιδείνωσή τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, απασχολεί πολλές γυναίκες αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Αν και η εγκυμοσύνη έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές για την αρχική εμφάνιση των κιρσών, ηαλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο πρόκλησής τους. Είναι πλέον γνωστό, ότι διάφοροι γονιδιακοί παράγοντες αποτελούν την βασική αιτία εκδήλωσης της φλεβικής νόσου και συνεπώς, δεν εμφανίζουν όλες οι εγκυμονούσες κιρσούς, παρά μόνο αυτές που έχουν μια γεννετική προδιάθεση.

Τι συμβαίνει στο φλεβικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

kirsoi stin egkymosynhΚατά την κύηση, πέραν των ορμονικών αλλαγών, η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα είναι μεγαλύτερη κατά μισό λίτρο περίπου. Το επιπλέον αυτό αίμα λιμνάζει στο φλεβικό σύστημα και οδηγεί συχνά σε διόγκωση «ευαίσθητων» φλεβών. Επιπλέον, η αύξηση του μεγέθους της μήτρας, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ασκεί αυξημένη πίεση στις φλέβες της λεκάνης, εμποδίζοντας την φλεβική επιστροφή από τα πόδια, συμβάλλοντας, έτσι, στην διόγκωση δερματικών φλεβών των κάτω άκρων.

Οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια και σπανιότερα (περίπου στο 4% των εγκύων), στην περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Τα συνηθη συμπτώματα είναι: πόνος, βάρος, κνησμός, κούραση και πρήξιμο στα πόδια ενώ, όταν οι κιρσοί βρίσκονται στο αιδοίο, οι ενοχλήσεις τείνουν να είναι εντονότερες με κάποιες γυναίκες να δυσκολεύονται πραγματικά να παραμείνουν σε καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κιρσοί που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη συνήθως υποστρέφουν μέσα σε 3 μήνες από την ημέρα του τοκετού. Τότε, το φλεβικό σύστημα επανεκτιμάται και, αν χρειαστεί, μπορεί να εφαρμοστεί κάποια θεραπευτική μέθοδος αντιμετώπισης.

Σε περίπτωση μη αντιμετώπισης του προβλήματος, κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, συνοδεύεται, συνήθως, από περισσότερους και μεγαλύτερους κιρσούς.

Πρακτικές συμβουλές και φροντίδα για την έγκυο που εμφανίζει κιρσούς

 • Ενημερώστε τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας, ώστε να γνωρίζει την κατάστασή σας.
 • Η επικοινωνία του γυναικολόγου με τον αγγειοχειρουργό θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή παρακολούθησή σας.
 • Παρατηρήστε τις αλλαγές στο σώμα σας, και ενημερώστε τον γιατρό σας αν αντιληφθείτε πρήξιμο, έντονο πόνο ή ερυθρότητα στο πόδι.
 • Προτιμάτε να κοιμάστε ξαπλώνοντας στην αριστερή πλευρά σας, για να μην ασκείτε πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα (την μεγάλη φλέβα στην κοιλιά, η οποία πιέζεται από την διογκωμένη μήτρα). Βάλτε ανάμεσα στα πόδια σας ένα μαξιλάρι και σφήνα άλλο μαξιλάρι πίσω από την πλάτη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε έναν πιο άνετο ύπνο.
 • Μην παραμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστή. Μετακινηθείτε τουλάχιστον μία φορά κάθε 30 λεπτά. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας αν σας επιτρέπει ήπια άσκηση ή ζωηρό περίπατο.
 • Αν η εργασία σας είναι σε γραφείο, προσπαθήστε να μην σταυρώνετε τα πόδια σας. Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο για να βάλετε τα πόδια σας σε ψηλότερη θέση.
 • Το απότομο βάρος κατά την εγκυμοσύνη είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των κιρσών. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής και ισορροποιημένης διατροφής.
 • Οι ειδικές κάλτσες κιρσών (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης) θα σας κάνουν να νιώσετε ανακούφιση από τα συμπτώματα. Σωστή χρήση τους σημαίνει καθημερινή εφαρμογή, κάθε πρωί,λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
 • Ενημερώστε τον αγγειοχειρουργό σας για το προβλημά σας και φτιάξτε μαζί του ένα πλάνο παρακολούθησης, έτσι ώστε μετά τη λοχεία να επανεκτιμηθεί το φλεβικό σας σύστημα.
 • Εάν οι κιρσοί επιμένουν μετά την εγκυμοσύνη, πέραν του τριμήνου, θα πρέπει να προγραμματισθεί η θεραπεία τους. Έτσι, θα δώσετε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημά σας.

Σήμερα, η θεραπεία των κιρσών γίνεται εύκολα και αποτελεσματικά, χωρίς την ανάγκη παραμονής σε Νοσοκομείο και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Διαβάστε και ενημερωθείτε υπεύθυνα για την σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλικό Laser.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς