• fb
  • yt
  • in

Τοποθέτηση και αφαίρεση φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας

Τι είναι το φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας;

Το φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας είναι μία κωνική αγγειακή συσκευή, κατασκευασμένη από ειδικό μέταλλο, η οποία ανοίγει σαν ομπρέλα μέσα στην κάτω κοίλη φλέβα, κάτω από τα νεφρά, προκειμένου να προστατέψει τους πνεύμονες από θρόμβο που μπορεί να μεταφερθεί σε αυτούς από τα κάτω άκρα.

Τι είναι η τοποθέτηση και τι η αφαίρεση ενός φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας;

Τοποθέτηση φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας ονομάζουμε την επέμβαση τοποθέτησης ενός φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα με την καθοδήγηση απλών ακτινογραφιών, υπό τοπική αναισθησία. Η κάτω κοίλη φλέβα αποτελεί την μεγαλύτερη φλέβα στην κοιλιά, η οποία μεταφέρει το αίμα από τα κάτω άκρα προς τους πνεύμονες και την καρδιά.

Ο ρόλος ενός φίλτρου είναι να εμποδίσει την μεταφορά θρόμβου από φλέβες των κάτω άκρων και της λεκάνης προς τους πνεύμονες και την καρδιά. Οι θρόμβοι στα κάτω άκρα ή στην λεκάνη εμφανίζονται στα πλαίσια μιας παθολογικής κατάστασης γνωστής με το όνομα «εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση». Σε περίπτωση εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, κάποιες φορές, τμήμα του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί από την αρχική του θέση και να μετακινηθεί προς τους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές (πνευμονική εμβολή) ακόμα και θάνατο. Το φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα βρίσκεται στο ‘μέσον’ της διαδρομής μεταξύ κάτω άκρων και πνευμόνων και μπορεί να παγιδέψει το κομμάτι θρόμβου που ‘ταξιδεύει’ προς τους πνεύμονες, προστατεύοντας έτσι, τον ασθενή από πνευμονική εμβολή.

Παλαιότερα, τα φίλτρα ήταν κατασκευασμένα για να μένουν μόνιμα στην κάτω κοίλη φλέβα. Τα πιο σύγχρονα όμως μπορούν να αφαιρεθούν, με ειδική τεχνική, μόλις ξεπεραστεί ο κίνδυνος μιας πνευμονικής εμβολής. Η αφαίρεση ενός φίλτρου επιβάλεται το συντομότερο δυνατό, αφού η παραμονή του για πολλούς μήνες στην κάτω κοίλη φλέβα μπορεί, ευτυχώς σπάνια, να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές.

Πότε μπορεί να χρειαστεί κάποιος ένα φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας;

Ασθενείς υποψήφιοι για τοποθέτηση φίλτρου κάτω κοίλης είναι αυτοί με ιστορικό ή κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου στα κάτω άκρα, όπως:

  • Ασθενείς διεγνωσμένοι με εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
  • Με πνευμονική εμβολή
  • Με σοβαρά τραύματα
  • Ακινητοποιημένοι
  • Με πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή τοκετό

Τα φίλτρα μπορούν να φανούν χρήσιμα στην περίπτωση που οι παραπάνω ασθενείς δεν μπορούν να προστατευθούν από θρομβώσεις με άλλους τρόπους όπως είναι η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων.

Πώς γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης ή αφαίρεσης φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας;

  • Ακολουθεί έγχυση σκιαγραφικής ουσίας για την λεπτομερέστερη εικόνα της περιοχής, όπου θα ανοιχτεί ή θα αφαιρεθεί το φίλτρο.
  • (ακτινογραφίες) του σώματος, ένας ειδικός καθετήρας (λεπτός πλαστικός σωλήνας) εισέρχεται στην φλέβα και προωθείται προς την κάτω κοίλη φλέβα.
  • Μία κεντρική φλέβα, κάτω από το σημείο του δέρματος όπου έγινε η τοπική αναισθησία παρακεντάται με ειδική βελόνα με την βοήθεια των υπερήχων.
  • Γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας στο σημείο εισόδου/εξόδου του φίλτρου.
  • Η περιοχή όπου θα εισέλθει ή θα εξέλθει το φίλτρο (λαιμός ή βουβωνική περιοχή) ξυρίζεται, αποστειρώνεται και καλύπτεται με αποστειρωμένα σεντόνια.
  • Σε φλέβα του χεριού τοποθετείται ένας φλεβοκαθετήρας, μέσω του οποίου χορηγείται ήπια καταστολή.
  • Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση στην χειρουργική κλίνη και συνδέεται με συσκευές παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
    1. Στην περίπτωση της τοποθέτησης του φίλτρου, αυτό διανοίγεται σαν ομπρέλα με ειδικό μηχανισμό.
    2. Στην περίπτωση της αφαίρεσης, το φίλτρο «ψαρεύεται» με ειδικό σύρμα σαν «λάσο» και εν συνεχεία κλίνει και αφαιρείται από το σώμα μέσω, του ειδικού καθετήρα.
  • Στο τέλος της επέμβασης ο καθετήρας αποσύρεται και εφαρμόζεται πίεση για να σταματήσει η αιμορραγία από το σημείο της παρακέντησης της φλέβας. Δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές ή ράμματα.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς