• fb
  • fb
  • yt
  • in

Χρόνια Μεσεντέριος Ισχαιμία

Τι είναι η χρόνια μεσεντέριος ισχαιμία;

CMIΟι αρτηρίες του μεσεντερίου είναι αγγεία-κλάδοι της αορτής που στέλνουν αίμα στο έντερο. Χρόνια μεσεντέριο ισχαιμία έχουμε όταν το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορίσει ελεύθερα μέσα σε αυτές τις αρτηρίες, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα έντερα να μην μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου, προκειμένου να λειτουργούν φυσιολογικά. Η μεσεντέριος ισχαιμία συνήθως προσβάλει το λεπτό έντερο, αλλά μπορεί να προσβάλει ακόμα και άλλα ενδοκοιλιακά όργανα όπως το παχύ έντερο, το συκώτι και το στομάχι.

Η μεσεντέριος ισχαιμία εμφανίζεται όταν ένα ή περισσότερα μεσεντερικά αγγεία στενεύουν ή κλείνουν εντελώς, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη ροή αίματος προς το έντερο. Αρχικά, η μεσεντέριος ισχαιμία παρουσιάζεται με πολύ σοβαρό κοιλιακό πόνο. Με το πέρασμα του χρόνου, η ισχαιμία γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή με αποτέλεσμα οι ιστοί του εντέρου να μην μπορούν να επιβιώσουν! Στην χρόνια μεσεντέριο ισχαιμία η εξέλιξη της νόσου γίνεται κατά την διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα στην μεσεντέριο ισχαιμία είναι ο έντονος κοιλιακός πόνος 15 με 60 λεπτά μετά από ένα γεύμα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές της κοιλιάς, συνήθως όμως προς το κέντρο του επάνω τμήματος της κοιλιακής χώρας. Ο πόνος συνήθως διαρκεί 60 έως 90 λεπτά και μετά εξαφανίζεται. Δυστυχώς, επανεμφανίζεται με το επόμενο γεύμα. Οι περισσότεροι ασθενείς χάνουν μεγάλο ποσοστό του βάρους τους διότι, αν και πεινούν, αποφεύγουν το φαγητό για να μην πονέσουν.

Κάποιες φορές τα συμπτώματα δεν είναι τόσο χαρακτηριστικά, όπως τα περιγράψαμε, και η κλινική εικόνα μοιάζει με άλλες εντερικές παθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει η διάγνωση αν δεν προηγηθεί κατάλληλος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος. Εκτός από τον κοιλιακό πόνοκαι την απώλεια βάρους, άλλα συμπτώματα της χρόνιας μεσεντερίου ισχαιμίας μπορεί να είναι:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Φουσκώματα
  • Δυσκοιλιότητα

Τι προκαλεί την χρόνια μεσεντέριο ισχαιμία;

Η συχνότερη αιτία χρόνιας μεσεντερίου ισχαιμίας είναι η αθηρωσκλήρυνση, η οποία στενεύει ή κλείνει εντελώς αρτηρίες του σώματος, προκαλώντας διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Οι φυσιολογικές αρτηρίες έχουν ομαλό αυλό και η ροή του αίματος πραγματοποιείται μέσα σε αυτές απρόσκοπτα, χωρίς εμπόδια. Η αθηρωσκλήρυνση προσβάλει διάφορες αρτηρίες, περιλαμβάνοντας και τα μεσεντέρια αγγεία, κλείνοντάς τα με μια «κολλώδη ουσία» που είναι γνωστή ως αθηρωματική πλάκα. Η αθηρωματική πλάκα είναι φτιαγμένη κυρίως από λιπαρές ουσίες και καθώς αναπτύσσεται στο εσωτερικό μιας αρτηρίας την στενεύει και την σκληραίνει, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος προς το όργανο που αυτή τροφοδοτεί με αίμα.

Η χρόνια μεσεντέριος ισχαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς άνω των 60 ετών με ιστορικό καπνίσματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης

Ποιες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν;

Μετά την λήψη του απαραίτητου ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, κατάλληλες εξετάσεις απαιτούνται τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους. Αυτές είναι:

  • Αγγειογραφία. Πρόκειται για μία επεμβατική απεικονιστική εξέταση με την οποία σκιαγραφούνται οι αρτηρίες με ειδική χρωστική, η οποία εγχύεται από ένα σημείο προσπέλασης. Το σημείο προσπέλασης είναι συνήθως η βουβωνική περιοχή ή το άνω άκρο. Η αρτηρία προσπέλασης παρακεντάται και εισάγεται μέσα σε αυτή ένας λεπτός πλαστικός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας. Μέσω του καθετήρα χορηγείται η χρωστική ουσία στα εξεταζόμενα αγγεία και ταυτοχρόνως λαμβάνονται απλές ακτινογραφίες, οι οποίες μας απεικονίζουν την ανατομία των αρτηριών.
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος. Πρόκειται για ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδο ελέγχου της αιματικής ροής, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα αν υπάρχουν στενώσεις ή αποκλεισμοί στις μεσεντέριες αρτηρίες.
  • Αξονική αγγειογραφία. Πρόκειται για αξονική τομογραφία, η οποία δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες των αρτηριών, αλλά και των υπολοίπων οργάνων της κοιλιάς. Είναι χρήσιμη λόγω των πλούσιων ανατομικών πληροφοριών που δίνει, χωρίς να είναι τόσο επεμβατική μέθοδος, συγκριτικά με την αγγειογραφία.
  • Μαγνητική αγγειογραφία. Όπως και η αξονική τομογραφία, δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες των αρτηριών της κοιλιάς, καθώς και των άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων. Το μειονέκτημά της είναι η αδυναμία λήψης καλών εικόνων στην περίπτωση μεταλλικών προθέσεων στο σώμα, όπως ένας βηματοδότης ή μια τεχνητή μεταλλική άρθρωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια μεσεντέριος ισχαιμία;

Ο στόχος της θεραπείας στην χρόνια μεσεντέριο ισχαιμία είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος στις αποκλεισμένες αρτηρίες, πριν οι εντερικές βλάβες καταστούν μόνιμες.

Ένας τρόπος αποκατάστασης της αιματικής ροής στις μεσεντέριες αρτηρίες είναι η ενδαρτηρεκτομή της αορτής. Οι μεσεντέριες αρτηρίες ξεκινούν από την αορτή και τα αθηρώματα (οι πλάκες που κλείνουν τις αρτηρίες) υπάρχουν συνήθως στα αρχικά τμήματα των αρτηριών, κοντά στην αορτή. Σε επέμβαση ενδαρτηρεκτομής αφαιρείται το αθήρωμα (η πλάκα) που κλείνει τις αρτηρίες. Αυτό γίνεται με μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα.

Μία άλλη επιλογή είναι η επέμβαση παράκαμψης (bypass). Ο χειρουργός κατασκευάζει μία παράκαμψη χρησιμοποιώντας, είτε μία φλέβα του κάτω άκρου, είτε κάποιο συνθετικό, πλαστικό μόσχευμα με την μορφή σωλήνα. Το ένα άκρο του μοσχεύματος ράβεται κεντρικότερα της βλάβης και το άλλο περιφερικότερα.

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς