Ασκήσεις που συνδυάζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια
Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν μέσω της συστηματικής άσκησης να προλάβουν την εμφάνιση ή ακόμη και την εξέλιξη των ευρυαγγειών και των κιρσών τους.
Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας ενημερώνει για τα οφέλη της γυμναστικής στη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων και μας συμβουλεύει για το σωστό τρόπο προπόνησης.
Όσον αφορά τις ευρυαγγείες η σωματική άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη φλεβική κυκλοφορία και κατ΄ επέκταση να δράσει προληπτικά στην επιδείνωση των ευρυαγγειών. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως η γυμναστική δεν βελτιώνει τις υπάρχουσες ευρυαγγείες. Κάθε ευρυαγγεία που εμφανίζεται στο δέρμα έρχεται για να μείνει!
Στην περίπτωση των κιρσών, αν αυτοί ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα πόδια σας, η άσκηση, κάποιες φορές, μπορεί να είναι οδυνηρή. Ωστόσο, αν αυτή γίνεται με σωστό τρόπο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των υπαρχόντων κιρσών. Προσπαθήστε, λοιπόν, να τροποποιήσετε την προπόνησή σας σύμφωνα με τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές.
Ασκήσεις με τα πόδια στο ίδιο ή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας
Οι κιρσοί δημιουργούνται όταν οι φλεβικές βαλβίδες καταστρέφονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, στην όρθια ή την καθιστική θέση, όπου η βαρύτητα έλκει το αίμα προς τα κάτω, δεν υπάρχει η αντίσταση των φλεβικών βαλβίδων να συγκρατήσουν την στήλη του αίματος μέσα στις φλέβες. Το αποτέλεσμα είναι το αίμα να παλινδρομεί και να λιμνάζει μέσα σε φλεβικά στελέχη, τα οποία σταδιακά διογκώνονται σε βαθμό που να προεξέχουν του δέρματος και να παίρνουν την χαρακτηριστική εικόνα των κιρσών.