• fb
  • yt
  • in

Θεραπεία των ευρυαγγειών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών με σκληροθεραπεία προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο ενδοθήλιο (εσωτερική επένδυση της φλέβας) των ευρυαγγειών, με αποτέλεσμα η φλέβα να μετατρέπεται σε ινώδη χορδή και, σταδιακά, να απορροφάται. Η έγχυσή της γίνεται με ειδική, πολύ λεπτή βελόνα, που δεν προκαλεί πόνο. Ήπια ενόχληση μπορεί να γίνεται κάποιες φορές αισθητή κατά την διάρκεια της έγχυσης της ουσίας.

Τι είναι οι Ευρυαγγείες

cms633lΟι ευρυαγγείες είναι πολύ λεπτές φλέβες (διαμέτρου 0.1 - 1mm), ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το χρώμα τους είναι κόκκινο, μπλε ή μωβ, βρίσκονται συνηθέστερα στα πόδια και το πρόσωπο και αποτελούν συχνότατο πρόβλημα αισθητικής του δέρματος. Μπορεί να εμφανίζονται ως μεμονωμένες βλάβες ή τμήματα μεγαλύτερων αραχνοειδών σχηματισμών. Συχνά συνοδεύονται από λίγο μεγαλύτερες και λίγο πιο βαθειές φλέβες, οι οποίες καλούνται “δικτυωτές” φλέβες. Οι δικτυωτές φλέβες, αν και πολλές φορές είναι μικρότερης αισθητικής σημασίας, είναι πολύ σημαντικές, όσον αφορά την θεραπεία των ευρυαγγειών, αφού αυτές είναι που τροφοδοτούν τις μικρότερες ευρυαγγείες με αίμα. Οι ευρυαγγείες και οι δικτυωτές φλέβες αποτελούν, πέραν του αισθητικού προβλήματος, ένδειξη παθολογικής φλεβικής κυκλοφορίας, έστω και μικρής, με αποτέλεσμα η παρουσία τους να θέτει τον ορισμό της φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου σταδίου.

Σκληροθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία των ευρυαγγειών.

σκληροθεραπειαΣκληροθεραπεία των ευρυαγγειών ονομάζουμε την συστηματική εξάλειψη των ευρυαγγειών με έγχυση σκληρυντικών ουσιών. Η έγχυση των ουσιών αυτών γίνεται σε όλες τις διατεταμένες φλέβες που είναι ορατές στο δέρμα,είτε δια γυμνού οφθαλμού είτε με ειδικό φωτισμό.

Το διάλυμα της σκληρυντικήςουσίας που εγχύεταιεπιλέγεται με βάση την διάμετρο της ευρυαγγείας που πρέπει να εξαλήψουμε. Στις μεγαλύτερες των ευρυαγγειών, συνήθως εφαρμόζεται διάλυμα υπό μορφή αφρού (ανάμειξη σκληρυντικής ουσίας κατάλληλης συγκέντρωσης με αέρα). Η μέθοδος αυτή λέγεται “σκληροθεραπεία με αφρό” και εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του αφρού να καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια, συγκριτικά με το υγρό φάρμακο.

Η αντιμετώπιση με σκληροθεραπεία προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο ενδοθήλιο (εσωτερική επένδυση της φλέβας) των ευρυαγγειών, με αποτέλεσμα η φλέβα να μετατρέπεται σε ινώδη χορδή και, σταδιακά, να απορροφάται.

Η έγχυσή της γίνεται με ειδική, πολύ λεπτή βελόνα, που δεν προκαλεί πόνο. Ήπια ενόχληση μπορεί να γίνεται κάποιες φορές αισθητή κατά την διάρκεια της έγχυσης της ουσίας.

Η νεότερη από τις σκληρυντικές ουσίες, η οποία και χρησιμοποιείται σήμερα, ονομάζεται πολιδοκανόλη. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ανώδυνη και με σπάνιες επιπλοκές.

Είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες εξετάσεις πριν την έναρξη της θεραπέιας;

τριπλεξ φλεβωνΤα τελευταία χρόνια όλο και πιο σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του υπερηχογραφικού ελέγχου του φλεβικού συστήματος, πριν από την έναρξη θεραπείας για αντιμετώπιση ευρυαγγειών. Ο λόγος είναι ότι 1 στους 4 ασθενείς, που παρουσιάζουν ευρυαγγείες, χωρίς να έχουν κιρσούς, πάσχει από ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα (1). Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν κιρσούς, ούτε καμμία άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η επακόλουθη θεραπεία των ευρυαγγειών τους έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας και ο κίνδυνος υποτροπής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι υψηλός.

Η σύγχρονη πρακτική στα περισσότερα κέντρα ακολουθεί τον κανόνα ότι όλοι οι ασθενείς με ευρυαγγείες χρειάζονται triplex φλεβών, εκτός από αυτούς με μικρής έκτασης ευρυαγγείες στην έξω επιφάνεια του μηρού.

Αριθμός συνεδριών που απαιτούνται

Συνήθως, απαιτούνται μερικές συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας (4 με 5) αλλά η μέθοδος και ο αριθμός των συνεδριών είναι ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς.

Προετοιμασία πριν την έναρξη της θεραπείας

Για 24 ώρες πριν από τη θεραπεία, να αποφευχθεί το ξύρισμα και η εφαρμογή λοσιόν στα πόδια. Κατα την θεραπεία φορέστε άνετα ρούχα και έχετε μαζί σας ένα σορτσάκι, ώστε να εκτίθενται τα πόδια σας.

Χρειάζεται κάποιο είδος αναισθησίας;

Η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη και εφαρμόζεται χωρίς φάρμακα αναισθησίας. Ιδιαίτερα, η πολιδοκανόλη, η σκληρυντική ουσία που χρησιμοποιείται στο Ιατρείο μας, είναι ένα ήπιο αναισθητικό φάρμακο, κάνοντας τις συνεδρίες σκληροθεραπειών πολύ καλύτερα ανεκτές.

Τι θα πρέπει να περιμένω μετά την κάθε συνεδρία;

Μετά την θεραπεία, οι φλέβες που αντιμετωπίζονται ξεθωριάζουν και σταδιακά να εξαφανίζονται.

Τι συνιστάται στον ασθενή μετά από κάθε συνεδρία;

καλτσες κιρσωνΜετά από κάθε συνεδρία, συνιστάται στον ασθενή να φορέσει κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης ή να τοποθετηθεί ελαστικός επίδεσμος στο πόδι, που θα χρειαστεί να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Επιπλέον, ο ασθενής επιβάλεται να περπατήσει για τουλάχιστον 20 λεπτά, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί σκληροθεραπεία δικτυωτών φλεβών ή μεγάλων ευρυαγγειών. Το μπάνιο δεν απαγορεύεται, αλλά πρέπει να γίνεται χρήση χλιαρού νερού και να αποφεύγονται τα θερμά λουτρά ή η σάουνα για μία εβδομάδα περίπου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία για 2 εβδομάδες. Η άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την κάθε συνεδρία, ενώ η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η πιο συχνή παρενέργεια της σκληροθεραπείας είναι η τοπική ερυθρότητα και ένα τοπικό οίδημα στην περιοχή της ενέσεως, που κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και από ήπιο αίσθημα κνησμού. Η δερματική αυτή αντίδραση υποχωρεί από μόνη της, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες. Αρκετά συχνή είναι και η εμφάνιση εκχύμωσης (μελανιάς) ή και καφέ απόχρωσης (μελάγχρωση) του δέρματος κατά την πορεία της φλέβας, που υποβλήθηκε σε σκληροθεραπεία. Η μελάγχρωση συνήθως υποχωρεί από μόνη της σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από λίγες ημέρες ή και μήνες. Σωστό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μέχρι αυτή να υποχωρήσει. Σε ποσοστό μικρότερο του 1% ενδέχεται να επιμείνει για περισσότερο από χρόνο ή και να μην υποχωρήσει τελείως. Οι αλλεργικές αντιδράσεις με τα νεώτερα φάρμακα (όπως η πολιδοκανόλη) είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να ελεγχθούν πλήρως. Aλλες παρενέργειες της σκληροθεραπείας θεωρούνται πολύ σπάνιες. Παρόλ’αυτά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν: παρατηρήσετε την δημιουργία πληγής ή πρηστούν απότομα τα πόδια σας.

Θερμοπηξία: Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματα της;

Η θερμοπηξία αποτελεί την πιο νέα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία και έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις ευρυαγγείες μικρής διαμέτρου.

Πώς λειτουργεί η συσκευή θερμοπηξίας;

θερμοπηξίαΗ συσκευή παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (4MHz) και μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας αποδίδει θερμική ενέργεια στην φλέβα, με παλμικό τρόπο, προκαλώντας εστιασμένη θερμοπηξία. Το αποτέλεσμα είναι να διακόπτεται η ροή του αίματος μέσα στην φλέβα και αυτή να συρρικνώνεται, χωρίς κανένα κίνδυνο βλάβης για την επιδερμίδα ή τους παρακείμενους ιστούς.

Οι δερματικές παρακεντήσεις απέχουν μεταξύ τους 1-2 χιλιοστά. Οι ευρυαγγείες «σβήνουν» αμέσως μετά την εφαρμογή και μέσα στα επόμενα λεπτά εμφανίζεται μία δερματική αντίδραση, εντονότερη στα σημεία των παρακεντήσεων. Η δερματική αντίδραση υποχωρεί σταδιακά και εξαφανίζεται πλήρως μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Η μέθοδος της θερμοπηξίας είναι ταχύτατη και πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή. Σε 15-20 λεπτά μπορούν να αντιμετωπιστούν φλέβες συνολικού μήκους περίπου ενός μέτρου.

Η θερμοπηξία, όπως και το δερματικό Laser, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σκληροθεραπεία στο επίπεδο των πιο μεγάλων δικτυωτών φλεβών, που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες. Αποτελεί όμως άριστη επιλογή για τις μικρές ευρυαγγείες, είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία.

Έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πόνο θα βελτιωθεί η εικόνα των ποδιών σας αφού θα εξαφανιστεί η αντιαισθητική όψη που δημιουργούν οι ευρυαγγείες.

Αναλυτικά, στα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται τα εξής:

Αποτελεσματική θεραπεία μικρών ευρυαγγειών σε κάθε τύπο δέρματος και κάθε περιοχή. (Ακόμα και στο πρόσωπο και στην περιοχή των αστραγάλων, όπου η σκληροθεραπεία μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές).

Θεραπεία ακόμη και των πιο λεπτών ευρυαγγειών (0,1mm).

Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε εποχή του χρόνου.

Δεν απαιτεί περίδεση μετά την θεραπεία ή προφύλαξη από τον ήλιο.

Δεν ενέχει κινδύνους πρόκλησης αλλεργιών ή άλλων δερματικών βλαβών (αποχρωματισμοί, εγκαύματα ή νέκρωση).

Με ποια κριτήρια να επιλέξω ιατρό για τη θεραπεία των Ευρυαγγειών μου;

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, τις οποίες ο έμπειρος ιατρός θα πρέπει να εξετάσει και να λάβει υπόψιν του προτού προβεί σε οποιαδήποτε επέμβαση. Ο ιατρός θα πρέπει, πριν από τη θεραπεία, να σας εξετάσει υπερηχογραφικά και να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται κάποια φλεβική ανεπάρκεια, ακόμα και αν αυτή είναι σε αρχόμενο στάδιο. Η φλεβική ανεπάρκεια, ακόμα και αυτή του αρχικού σταδίου, αποτελεί πολύ σοβαρό λόγο, η όλη προσπάθειά σας να μην αποδώσει και να χάσετε χρόνο αλλά και…χρήμα.

Ο Αγγειοχειρουργός, γνώστης των απεικονιστικών υπερήχων, είναι ο αρμόδιος ιατρός που μπορεί να δώσει απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις και να σας συμβουλέψει σχετικά με τη σειρά-τύπο θεραπειών που θα ακολουθηθούν (πχ σκληροθεραπεία με αφρό, θερμοπηξία κλπ).

Ενδιαφέροντα Περιστατικά

Μαρτυριες ασθενων

526142422

Εγκυκλοπαίδεια

Γνωρίστε τις αγγειακές και φλεβικές παθήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα Δείτε Video

Είπαν για εμάς