ΑΡΧΙΚΗ>Αρθρογραφία > Κιρσοί και ευρυαγγείες - Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία (fe-mail.gr/23-5-17)

Κιρσοί και ευρυαγγείες - Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία (fe-mail.gr/23-5-17)

Κιρσοί και ευρυαγγείες - Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη και θεραπεία (fe-mail.gr/23-5-17)

Τα φλεβικά προβλήματα, όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες στα κάτω άκρα, ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ασθενών, τόσο με την αντιαισθητική τους εικόνα, όσο και με τα ενοχλήματα που προκαλούν. Οι παθήσεις αυτές επιδεινώνονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου απουσιάζει η σωματική άσκηση και ο κανόνας είναι η καθιστική ζωή, η ορθοστασία και οι κακές διατροφικές συνήθειες.

 
Στις παθήσεις αυτές, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον παράγοντα κληρονομικότητα, ο οποίος είναι ο πλέον κύριος υπεύθυνος παράγοντας εμφάνισής τους. Τα γονίδια που καθορίζουν την κληρονομικότητα, φυσικά, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αναπτύσσοντας καθημερινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν στην μάχη κατά των κιρσών και των ευρυαγγειών. Έτσι, λοιπόν:


Όχι στην πολύωρη ορθοστασία
Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία μέσα στην ημέρα. Αν παρόλα αυτά είναι αναγκαίο, προτιμήστε να κινείτε τα πόδια σας με ασκήσεις όπως το να σηκώνεστε στις μύτες των ποδιών σας, επαναφέροντας, σε κάποιο βαθμό, το αίμα προς την σωστή κατεύθυνση.


Το ζεστό είναι εχθρός των κιρσών
Το ζεστό νερό, τα ποδόλουτρα και τα ιαματικά λουτρά επηρεάζουν αρνητικά τα άκρα που υποφέρουν από κιρσούς ή ευρυαγγείες. Προσπαθήστε να τα αποφεύγετε.


Περιορίστε τα ψηλοτάκουνα
Οι γυναίκες που νιώθουν έντονη ενόχληση με τα τακούνια και παράλληλα έχουν και οικογενειακό ιστορικό στις φλεβικές παθήσεις, είναι απαραίτητο να αποφεύγουν τη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, γιατί ελαττώνεται, με την χρήση τους, η φλεβική κυκλοφορία.


Ασκηθείτε σωστά
Εντάξτε στην ζωή σας την άσκηση, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, δρώντας, έτσι, προληπτικά στην επιδείνωση των ευρυαγγειών. Η εκγύμναση, επιπλέον, βοηθάει στην βελτίωση του μυϊκού τόνου και στην αποτελεσματική λειτουργία της μυϊκής αντλίας της κνήμης. Έτσι, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, χωρίς να λιμνάζει σε συγκεκριμένα σημεία.
Το ποδήλατο, το περπάτημα και το κολύμπι είναι έξοχα παραδείγματα εκγύμνασης για να ξεκινήσετε!


Βελτιώστε τη διατροφή σας και ξεσυνηθίστε τις...κακές συνήθειες
Αν ζυγίζετε παραπάνω από το φυσιολογικό όριο, η απώλεια μερικών κιλών θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα, αφού τα κάτω άκρα δεν θα σηκώνουν πια πολύ βάρος. Το κάπνισμα και το αλκοόλ, επιπλέον, έχουν και αυτά αρνητικές συνέπειες στην κυκλοφορία του αίματος. Αν τα περιορίσετε τότε θα παρατηρήσετε διαφορά και στην μακροπρόθεσμη υγεία σας.
Ανάρροπη θέση ποδιών
Είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα το αίμα να κυκλοφορεί σωστά. Πως μπορείτε να το πετύχετε αυτό;
•    Όταν κάθεστε στην καρέκλα σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σκαμπό απέναντί σας και να ανασηκώσετε τα πόδια σας
•    Στο γραφείο χρησιμοποιήστε πάντα υποπόδιο
•    Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τοποθετήστε κάτω από τα πόδια σας ένα μαξιλάρι για να βρίσκονται τα πόδια σας πάνω από τους γοφούς


Αγοράστε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
Οι κάλτσες αυτές ασκούν πίεση στα πόδια και στους αστραγάλους, μειώνοντας την πίεση στην κνήμη και στον μηρό. Το αποτέλεσμα είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων.


Αποφασίστε να δώσετε μόνιμη θεραπεία στο πρόβλημα των ευρυαγγειών
Οι ευρυαγγείες είναι φλεβική ανεπάρκεια πρώτου σταδίου και αφορά μόνο αισθητικό πρόβλημα. Η θεραπεία τους πραγματοποιείται σε αίθουσα ιατρείου με ενέσιμες συνεδρίες ανάλογα την περίπτωση αλλά και με συσκευή λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων. Η σωστή χρήση και ο συνδυασμός των τεχνικών προσφέρει πολύ πιο γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα. Σημαντική είναι η χαρτογράφηση των φλεβών πριν την έναρξη των συνεδριών ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται φλεβική ανεπάρκεια σε πιο βαθιά φλέβα (στάδιο 2ο).


Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλικό λέιζερ κάνει τη θεραπεία ελάχιστα επεμβατική που πραγματοποιείται σήμερα ακόμα και σε περιβάλλον ιατρείου.
Η εμφάνιση κιρσών στα πόδια αποτελεί φλεβική ανεπάρκεια δευτέρου σταδίου και ενώ στην περίπτωση των ευρυαγγειών το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στο αισθητικό κομμάτι, στους κιρσούς , επιπλέον, συνυπάρχουν, συχνά, συμπτώματα που δυσχεραίνουν το επίπεδο ζωής και ενέχουν κινδύνους, όπως η φλεβική θρόμβωση. Η θεραπεία των κιρσών με το ενδοαυλικό λέιζερ είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

 

Διαβάστε Περισσότερα...