ΑΡΧΙΚΗ>Αρθρογραφία > Η ανώδυνη και άμεση εξέταση της χαρτογράφησης στην φλεβική ανεπάρκεια (neopolis.gr / 12-3-2017)

Η ανώδυνη και άμεση εξέταση της χαρτογράφησης στην φλεβική ανεπάρκεια (neopolis.gr / 12-3-2017)

Η ανώδυνη και άμεση εξέταση της χαρτογράφησης στην φλεβική ανεπάρκεια (neopolis.gr / 12-3-2017)

 
Η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί μία από τις συχνότερες αγγειακές παθήσεις (https://www.dr-tsekouras.gr/xronia-flebiki-aneparkeia) των κάτω άκρων, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος, επιτρέπουν λεπτομερή ανάλυση του προβλήματος και οδηγούν σε εξατομικευμένη δράση, πριν από κάθε επεμβατική ή μη θεραπεία. 
 

Στην σύγχρονη αγγειοχειρουργική, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, αφήνοντας πίσω την οδυνηρή επέμβαση της σαφηνεκτομής με τις εγχειρητικές τομές και την γενική αναισθησία που προκαλεί σημαντικό άγχος στον ασθενή.

Σήμερα, ο αγγειοχειρουργός εφαρμόζει ενδοαυλικό laser, χωρίς τομές ή ράμματα, μόνο με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση εκτελείται με ασφάλεια και επιπλέον είναι περισσότερο αποτελεσματική συγκριτικά με την σαφηνεκτομή, αποτρέποντας μελλοντικές υποτροπές. 

Χαρτογράφηση -  Η απαραίτητη εξέταση, πριν από κάθε θεραπεία!

Για να μπορέσει να σχεδιαστεί σωστά η επέμβαση κατά των κιρσών κρίνεται αναγκαία η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος του ασθενούς. Η εξέταση προσφέρει σημαντικές ανατομικές λεπτομέρειες, οδηγώντας σε μία πιο εστιασμένη -άρα και αποτελεσματικότερη- για τον εκάστοτε ασθενή θεραπεία. 

Διαδικασία χαρτογράφησης

Η χαρτογράφηση διαφέρει κατά πολύ από τον απλό διαγνωστικό υπέρηχο, το triplex, δίνοντας πολλές και βοηθητικές ανατομικές λεπτομέρειες για την δρομολόγηση της θεραπείας.

Ο αγγειοχειρουργός, σχεδιάζει έναν φλεβικό χάρτη σε όλο το μήκος του ποδιού. Από αυτόν τον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα πόσο και ποιες φλέβες είναι λειτουργικές.

Μετά τον σχεδιασμό του φλεβικού συστήματος ο ιατρός μελετάει τον χάρτη και οδηγείται σε ασφαλή συμπεράσματα για το ακριβές αίτιο του προβλήματος. Αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού υποδεικνύει στην ουσία ποιες είναι οι σωστές θεραπευτικές ενέργειες για την επιτυχή λύση του προβλήματος.

Ερωτήσεις ασθενών 

Σε τι διαφέρει η χαρτογράφηση από τον απλό υπέρηχο;

Στον απλό υπέρηχο-τρίπλεξ (όπως και στην κλινική εξέταση) ο γιατρός απλά διαπιστώνει το πρόβλημα, δηλαδή ότι ο ασθενής πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια.

Η βασική διαφορά λοιπόν είναι η αναλυτική πληροφόρηση που δέχεται ο γιατρός από την χαρτογράφηση, όπως:

  • Ποια είναι η πηγή της φλεβικής ανεπάρκειας
  • Βασικές ανατομικές πληροφορίες όπως μέγεθος φλέβας, απόσταση από το δέρμα κ.α.

Μετά από την εξέταση, ο γιατρός πλέον είναι σε θέση να επιλέξει σωστά την κατάλληλη θεραπεία. 

Είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση πριν το χειρουργείο με ενδοαυλικό Laser;

Σε κάθε ασθενή η φλεβική ανεπάρκεια είναι διαφορετική ακόμα και ανάμεσα στα δύο πόδια. Έτσι, η χαρτογράφηση τους ενός σκέλους σχεδόν πάντα δεν μοιάζει με τη χαρτογράφηση του άλλου. Αυτό αυτόματα κάνει τον αγγειοχειρουργό να στοχεύει διαφορετικά, ανάλογα με τα αίτια του προβλήματος για να μπορεί έτσι να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα