ΑΡΧΙΚΗ>Αρθρογραφία > Φλεβίτιδα και αεροπορικά ταξίδια - Τι πρέπει να γνωρίζουμε; (newsbomb.gr / 2-7-2016)

Φλεβίτιδα και αεροπορικά ταξίδια - Τι πρέπει να γνωρίζουμε; (newsbomb.gr / 2-7-2016)

Φλεβίτιδα και αεροπορικά ταξίδια - Τι πρέπει να γνωρίζουμε; (newsbomb.gr / 2-7-2016)

Λίγο καιρό πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί υποψήφιοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο, αναρωτιούνται πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν την ίδια στιγμή ταλαιπωρούνται από κιρσούς των κάτω άκρων, την γνωστή σε όλους μας φλεβίτιδα.

Πολλοί ασθενείς με φλεβίτιδα αισθάνονται ανασφάλεια εν όψει ενός αεροπορικού ταξιδιού, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια της πτήσης είναι μεγάλη (πάνω από 4 ώρες). Η ανασφάλεια αυτή αναφύεται, κυρίως, λόγω της γνωστής σχέσης της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης (θρόμβωση στο βαθύ φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων) με τις πτήσεις μεγάλης διάρκειας. Πριν δούμε πόσο βάσιμες είναι οι παραπάνω ανησυχίες, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι η φλεβίτιδα και η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση είναι δύο εντελώς ξεχωριστές παθήσεις των φλεβών των κάτω άκρων.

AdTech Ad

Ποιες οι διαφορές μεταξύ εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και κιρσών των κάτω άκρων;

Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση αποτελεί μία κατάσταση όπου το αίμα μέσα στις φλέβες σταματά να κινείται και πήζει. Το πηγμένο αίμα που κλείνει την φλέβα προκαλεί διάφορες επιπλοκές στο πόδι όπως πόνο, πρήξιμο, αδυναμία κίνησης και δερματικές βλάβες, όπως ανοιχτές πληγές. Παρ΄όλα αυτά, η σοβαρότερη των επιπλοκών είναι η απόσπαση τμήματος του θρόμβου από την περιοχή που αναπτύχθηκε και η μεταφορά του προς τα πνευμόνια. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ‘πνευμονική εμβολή’ και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Οι κιρσοί αποτελούν διατεταμένες φλέβες, οι οποίες ‘φουσκώνουν’ λόγω της παλινδρόμισης αίματος μέσα σε αυτές. Παρατηρούνται σε επιφανειακές φλέβες, ακριβώς κάτω από το δέρμα και γι’αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρως εμφανείς.

Διαβάστε περισσότερα...